Jak vybrat správnou roušku či respirátor

Jak vybrat správnou roušku či respirátor 

S podzimem se nám „vrátila“ pandemie coronaviru. Ale v mnohém se situace od jarní vlny liší. Jednak je vir více známí a lépe se odhaduje jeho chování a i výrobci ochranných pomůcek se na podzim připravili. Již není třeba doma po večer šít roušky, koupit se dají skoro všude – v lékárnách, v drogeriích, na e-shopech i v supermarketech. Je jich nepřeberné množství – jednorázové, na více použití, bavlněné i z jiných materiálů, se zavazováním nebo na gumičky, různé vzory a barvy. Máme na výběr, ale kdo se v tom má vyznat! Nebo radši respirátor?

České jednorázové roušky

Tak si v tom pojďme udělat trochu jasno. Primární funkce roušky a respirátoru se diametrálně liší. Ve zkratce: jednorázové roušky chrání před našimi viry okolí, kdežto respirátor chrání dýchací cesty před viry svého nositele. Vždy volte ochranu přiměřenou situaci a prostředí, ve kterém se nacházíte. Jiné prostředky ochrany bude volit třeba prodavačka a zcela jiné maminka na mateřské, která jde jen na procházku s kočárkem. Ale jsou parametry, jak u roušek, tak u respirátorů, kterými se řídit.

Rouška

Jak již bylo napsáno, je jich veliké množství. Ty doma šité jsou nejlepší z nové dvouvrstvé bavlny, více vrstev nemá cenu, nesnižujeme jimi propustnost jen prodyšnost. Průmyslově vyráběné mají svou normu s označením EN 14683 „Zdravotnické prostředky“. Na obalu roušky by měla být uvedena nejen tato norma, ale i značka CE, kterou výrobce deklaruje prohlášení o shodě. Takové roušky pak musejí splňovat určité parametry.

Uvedená norma stanoví roušky 4 typů – I, IR, II a IIR. Typ roušky se stanový podle pěti parametrů, které se měří. Nejpřísnější kritéria splňuje rouška IIR – chirurgická rouška, přitom nezáleží na materiálu, ze kterého je vyrobena.

A co roušky s nano membránou? Nano rouška by mohla být určitým řešením. Vir nanovlákny neprojde. Rozdíl mezi nano rouškou a „normální“ rouškou je i v účinnosti v případě zvlhnutí, zatímco u „normálních“ roušek se pracuje s povrchovým napětím, které se po zvlhnutí mění, u nano roušek jde o fyzickou bariéru a zvlhnutí roušky na ni nemá vliv. I nano rouška může splňovat kritéria chirurgické roušky.

A pratelné nano roušky? Jako každá membrána i ta nano praním degraduje a ztrácí své schopnosti. Pokud je nano rouška pratelná, pravděpodobně se jedná o marketingový tah.

Ale jak je to s rouškami, které se řídí jen čínským hodnocením? Když koupíte roušku bez českého návodu a bez příslušného označení, musíte vzít na vědomí, že ne každá je vhodná pro současnou epidemiologickou situaci, a že takové roušky nejsou ověřené. Určitě vám doporučujeme naše české certifikované jednorázové roušky.

Vrstvy českých jednorázových roušek

Respirátory

Podle normy ČSN EN 149  „Osobní ochranné pracovní prostředky“ se respirátory dělí na FFP1, FFP2 a FFP3. Toto označení vyjadřuje jejich filtrační schopnosti tedy stupeň ochrany dýchacích cest, který poskytují. Nejlépe je na tom typ FFP3, zachytí nejmenší částice, jako jsou viry a spory hub. Také jejich cena je nejvyšší. Respirátory procházejí opakovanou a pravidelnou kontrolou.

Na trhu najdete respirátory s ventilem i bez ventilu. Ventil slouží k odvodu tepla a vlhkosti ven z respirátoru, vydechovaný vzduch není filtrovaný, a tak nedochází k ochraně okolí.

Ať již se přikloníte k roušce nebo zvolíte respirátor, dbejte na vhodnou velikost a jejich správné nošení. Mějte na paměti, že na ochraně zdraví se šetřit nevyplatí, jednorázové roušky vyjdou určité levněji, ale dražší respirátor zase nabízí vyšší ochranu.

                     
Ochranné jednorázové respirátory FFP2 a FFP3

Komentáře